Ce este cadastrul

In tara noastra, conform Legii cadastrului si Publicitatii imobiliare (Legea nr.7/1996), s-a adoptat urmatoarea definitie: „Cadastrul general este un sistem unitar si obligatoriu de evidenta si inventariere sistematica a bunurilor imobile de pe teritoriul intregii tari, din punct de vedere cantitativ, calitativ si juridic, indiferent de destinatia lor si de proprietar, prin care se realizeaza identificarea, inregistrarea si reprezentarea lor in registre si pe harti si planuri cadastrale.”.


Rolul cadastrului evolueaza de la o epoca la alta, de la o societate la alta, in functie de obiectivele stabilite. Astfel, initial a avut doar un rol de inventariere a bunurilor imobile ca intindere, pentru stabilirea impozitelor fiscale, sau ulterior pentru colectivizarea agriculturii etc. In prezent, rolul si continutul sau trebuie sa corespunda etapei actuale si de perspectiva a dezvoltarii economiei nationale si deci, sa furnizeze date reale cu privire la:

  • - proprietarii de bunuri imobile si inscrierea lor in registrele cadastrale si cartile funciare;
  • - intinderea, configuratia si pozitia bunului imobil, precum si a folosintei lui, raportata la destinatia initiala;
  • - categoria de calitate a terenurilor, tinând seama de procesele mari pedogenetice, de lucrarile de amenajare existente sau necesare, de bonitarea solurilor si a categoriilor de folosinta, de posibilitatile de mecanizare oferite pentru lucrarile specifice etc;
  • - resursele funciare si materialul documentar necesar introducerii, sau scoaterii din circuitul agricol a terenurilor;
  • - elementele calitative necesare evaluarii bunurilor imobile, etc.

Lucrarile de cadastru se executa cu scopul de a pune la dispozitia celor interesati, in orice moment, date reale si complete referitoare la bunurile imobile.


Importanta cadastrului general consta in faptul ca acesta furnizeaza date reale privitoare la bunurile imobile (pozitie, marime, folosinta, proprietar), necesare in toate ramurile economiei nationale. In acelasi timp, cadastrul este, pentru economia de piata, un instrument deosebit de important, pentru ca furnizeaza documentele care dau siguranta tranzactiilor care au loc pe piata bunurilor imobile.

De asemenea, importanta lucrarilor de cadastru este de prim ordin pentru intocmirea sistemelor informationale ale teritoriului, capabile sa furnizeze rapid date reale tuturor organismelor de gestionare si planificare a bunurilor imobile din sectoarele importante ale economiei nationale.


Sursa: www.topo-online.ro



Puteti consulta legislatia pe site-ul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara.